Alen Radanović iz Osijeka priprema najbolje sezonske pizze na svijetu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.

I OVE JE godine pred početak ljeta, od 17. do 19. lipnja u Napulju, talijanskoj prijestolnici pizze, održano tradicionalno APN-ovo svjetsko prvenstvo pizza majstora. APN (Asociazzione Pizzaiuoli Napoletani) je jedna od dvije svjetske organizacije koje certificiraju napoletanske pizze, a osnovana je 1998. godine s ciljem očuvanja i promocije autentične napoletanske pizze, ali i profesije pizza majstora, jednog od najpoznatijih napuljskih zanimanja – prenosi INDEX.

Prošle sam godine otputovao u Napulj i osobno pratio velik uspjeh hrvatskih pizza majstora koji su na ekipnom natjecanju osvojili prvo mjesto, a ove sam godine zbog obaveza na poslu odlazak u Napulj morao otkazati u zadnji trenutak. To me ipak nije spriječilo da budem u stalnom kontaktu s našom ekipom, koju je i ove godine vodio iskusni Igor Zagajski, hrvatski ambasador APN-a.

Igor je, kao i obično, na ovom natjecanju bio zadužen za podršku i vođenje pizza majstora iz Slovenije, Rumunjske i Hrvatske, dobro uigranih ekipa kojima podršku daje talijanska tvrtka Mainardi Food.

Švicarci najbolji kao tim

U ekipnom su dijelu natjecanja hrvatsku reprezentaciju predstavljali Alen Radanović i Gianfranco Baruchello, iskusni pizza majstori iz osječkog Novog Saloona i zagrebačkog Franko’sa. Konkurencija je bila izuzetno jaka, pa naši dečki, nažalost, nisu uspjeli ponoviti prošlogodišnji uspjeh.

Pobijedila je ekipa švicarskih pizza majstora ispred Argentine i Kine. No kako hrvatski nastup ne bi prošao nezapaženo, pobrinuo se Alen Radanović, koji je postao svjetski prvak u kategoriji Pizza di Stagione (sezonska pizza).

Pizza di Stagione je, uz Pizzu Classicu i Pizzu Napoletanu S.T.G., jedna od zahtjevnijih i moglo bi se kazati najtežih kategorija, a Alen je naslov osvojio u konkurenciji od sedamdesetak natjecatelja iz cijelog svijeta, što doslovno djeluje pomalo nestvarno.

Što nam je rekao slavljenik

Iskoristio sam poznanstvo s Alenom, čiji rad već dugo pratim, pa sam ga odmah ujutro poslije natjecanja nazvao u hotelsku sobu u Napulju i postavio mu par pitanja vezanih uz samo natjecanje, ali i uz pripreme koje su dovele do ovog sjajnog rezultata.

Lovac na pizze: Dobro jutro, oprosti ako sam te probudio i odmah, kao prvo, iskrene čestitke na osvojenoj tituli!

Alen: Hvala, hvala! Još uvijek nisam svjestan što se to jučer dogodilo.

Lovac na pizze: Pomoći ću ti. Postao si svjetski prvak!

Alen: Da, da, jesam! Ne mogu ti opisati koliko sam uzbuđen i sretan.

Lovac na pizze: Znam da si se dugo pripremao za ovo natjecanje, pa ću ti postaviti nekoliko pitanja. Kada si počeo s pripremama?

Alen: S ozbiljnim sam pripremama počeo prije dva mjeseca. Bilo mi je najteže odlučiti s kojom ću se pizzom predstaviti na natjecanju. Znao sam da ću se natjecati u kategoriji sezonske pizze pa sam želio napraviti laganu pizzu prikladnu za toplo vrijeme i ljetne vrućine. Jednom sam tijekom razgovora uz pivo s dragim prijateljem, slovenskim pizza majstorom Jernejom Berlotom došao na ideju pizze sa sastojcima kakve ima šopska salata, ali mi se feta sir učinio nekako težak i slan, pa sam na kraju odlučio napraviti nešto originalno, nešto svoje.

Lovac na pizze: Reci nam nešto više o toj pobjedničkoj pizzi.

Alen: Pizzu sam nazvao Crostino (hrskavica), a na njoj se nalazi dosta zanimljivih sastojaka koje sam očito dosta dobro složio i prilagodio napoletanskom tijestu. Na tijesto se prije pečenja prvo stave krema od datterino rajčica i mozzarella, a svi ostali sastojci dolaze tek kasnije. Poslije vađenja iz pećnice dodajem marinirane rajčice i ljubičasti luk, a zatim kremasti sir stracchino di bufala i crne masline. Na sve sam to naribao koricu od limuna, tasmanski papar i sicilijanski origano. Na kraju sam doslovno pred članovima žirija na pizzu smrvio tarallo napoletano, popularne talijanske krutone.

Lovac na pizze: Djeluje dosta komplicirano?

Alen: Znao sam da za dobar plasman u jakoj konkurenciji moram smisliti nešto posebno, a dodatno sam se, poučen iskustvom, odlučio za originalne i jako kvalitetne sastojke. Tasmanijski je papar jedan od najskupljih na tržištu, a nabavio sam i originalni sicilijanski origano i poznate talijanske krutone. Pazio sam doslovno na svaki detalj i očito su to prepoznali i članovi žirija. Naravno, pomoglo mi je i veliko iskustvo s ovakvih natjecanja.

Lovac na pizze: Hvala ti na ovim odgovorima! Odmori se, zaslužio si. Vidimo se u Osijeku!

Možete je probati u Osijeku

Iako bih s Alenom o pizzi mogao pričati satima, ipak sam taj razgovor odgodio za neko naše druženje nakon njegovog povratka u Osijek uz kakvo dobro craft pivo. Znam da se Alen neće naljutiti ako kažem kako mi je jučer prije samog proglašenja poslao nekoliko poruka u kojima je napisao da nikad nije bio toliko uzbuđen. A prošao je bezbroj natjecanja.

Uostalom, prošle je godine postao i ekipni prvak svijeta. Priznajem, osjetio sam u tim njegovim porukama skrivenu nadu u dobar plasman. Očito je i sam bio svjestan da je tijekom samog natjecanja odradio vraški dobar posao.

Znam koliko ljubavi i entuzijazma ulaže u sve vezano uz pizzu, pa mi je beskrajno drago što su taj njegov veliki trud prepoznali i članovi žirija u Napulju. A pobjednička se pizza od danas nalazi i na jelovniku osječke pizzerije Novi Saloon.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)